Gal Velykos atneš tą pavasarį?
31 0

Posted by  in Blog'as

Anądien pagalvojau – koks yra geras reikalas kulinarijos pasaulyje kiaušinis. Kaip ir bulvė. Bulvė kepta, bulvė virta, bulvės košė, bulvės blynai, bulvės sriuba, bulvės cepelinai, bulvė prie mėsos, bulvė be mėsos, bulvė su marškinėliais, bulvė ant laužo ir net bulvė su kiaušiniene! O kiaušinis išvis nepakeičiamas – ir saldžiam ir sūriam patiekalui tinka. Tortai, padažai, omletai, mišrainės… Visur jų rastum. Net nusiperki kokias sėklas, o ten ant pakelio pamatai užrašą, kad buvo supakuotos ten, kur galima rasti vieną kitą kiaušinio pėdsaką.

Tą gražią, baltą, šaltą, pavasario ištroškusią, dieną, kai pagalvojau, kad kiaušinis yra neatsibostamas maistas, nes yra daug ir įvairiai naudojamas, dar pagalvojau apie veganus, konkrečiai apie draugę, kuri propaguoja tokį gyvenimo būdą. Pakviečiau ją švęsti Velykų, bet po to sutrikau. O kokia jai šventė, kai lietuviškoje tradicijoje viskas sukasi apie kiaušinius. Pasidarė nepatogu.  Čia, Lietuvoje, mes marginame kiaušinius, vėliau, ieškodami stipriausio, prie stalo juos sudaužiame su kaimyno, o po baliaus – likusius sveikus, ridename sutūpę ant grindų. Ir lauktuves mums neša Velykų bobutė, o zuikis šiaip kažkodėl prie šios šventės visada paišosi. O štai kokioj šiltesnėj valstybėj kiaušiniams nėra skiriama tiek daug dėmesio. Jie būna šokoladiniai, o pagrindinis vaidmuo atitenka troškintam zuikiui. Jo nei paridensi, nei numarginsi…

Na ir kas, kad pas mus šalta įpusėjus pavasariui, užtai turim gražias tradicijas ir dar vieną progą metuose susimatyti su artimaisiais ir draugais. Ką jie bevalgytų ir kur bebūtų, džiaugtis, kad turime ką sveikinti ir kas pasveikina mus. Lai šios Velykos greičiau pažadina pavasarį, margučiai džiugina raštais ir spalvomis, o malonūs susitikimai su artimaisiais ir draugais džiugina ne tik per šventes, bet ir visus metus. Gražios Jums pavasario šventės!